Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Στο πανηγύρι τ' Άι Γιώργη, στο Σιτοχώρι


 "Να έρθετε στο πανηγύρι του Άι Γιώργη", μας συστήνει ο Κωνσταντής καθώς μας ευχήθηκε "ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! Εκείνο το βράδυ πάντως δεν κλείσαμε μάτι. Νόμιζα, κάποια στιγμή, ότι είχαν μαζευτεί ένα τσούρμο γλεντζέδες και προσπαθούσαν να μας τουμπάρουν! Τόση λαχτάρα είχα! Την παραμονή σηκώθηκα από τα ξημερώματα. Δεν περνούσαν οι ώρες! Και μόλις ο ήλιος άρχισε να πέφτει πήγαμε λοιπόν στο πανηγύρι του Άι Γιώργη. Και πολύ το χαρήκαμε! 

Στην αρχή στον Μεγάλο Εσπερινό με τους ιερείς να πρωτοστατούν και τους καλλίφωνους ψάλτες που είχαν μαζευτεί από τα γύρω χωριά, κι όχι μόνο να μας γοητεύουν. Στην περιφορά, η κατάνυξη αλλά και τα βήματα που σε ξαναφέρνουν σε γνώριμα, αγαπημένα σοκάκια, γνωστά σπιθαμή προς σπιθαμή, από τα παιδικά σου χρόνια συμβάλλουν στο να σχηματιστεί στο πρόσωπό σου ένα γλυκό γαλήνιο χαμόγελο Θα το διαπιστώσετε, άλλωστε, όσοι βρεθείτε στο φετινό πανηγύρι και ακολουθήσετε όλη την "πανηγυρική διαδικασία". 
Διότι όλα τα προηγούμενα, έρχεται να τα συμπληρώσει το βραδινό γλέντι, το οποίο για αρκετούς κρατάει μέχρι το πρωί, ως την ώρα που θα σημάνει η καμπάνα για να πάμε στη Θεία Λειτουργία, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. 
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, χάρη και της φετινής πανήγυρης,  σε συνδυασμό με τις ημέρες του Άγιου Πάσχα, θα βρούμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε για κάποιες ημέρες στον οικισμό και στη γύρω περιοχή στο  νότιο μέρος του Νομού Σερρών, στην ανατολική Βισαλτία.
Να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους συντελεστές της φετινής διοργάνωσης, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες ετοιμάζουν και πάλι το πανηγύρι τ' Άι Γιώργη, στο Σιτοχώρι. 
Ο Πρόεδρος του χωριού, ο Δήμος Βισαλτίας δια της Αντιδημάρχου του πρώην Δήμου Αχινού, οι Σύλλογοι του χωριού, ο Πολιτιστικός και των Γυναικών, ο Σύλλογος Σιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και όλοι οι κάτοικοι του χωριού και της περιοχής, καθώς και οι απανταχού Σιτοχωρίτες.
Όλοι λοιπόν, εκεί, στην εκκλησία του Άι Γιώργη, την Κυριακή 5 Μαΐου το βράδυ και τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2013 το πρωί!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου